
Maso je vražda?
01.03.2016 18:16Zítra se koná má vernisáž v Praze, která je o zvířatech. Rozhodla jsem se napsat tento článek, protože s sebou na vernisáž beru i prospekty od Svobody zvířat a jako obvykle se budu k problematice ochrany zvířat vyjadřovat. A jelikož teď u sebe řeším jednu velkou zásadní změnu, chtěla bych se o ní s vámi podělit.
Ti, kdo mě znají, dobře vědí, že jsem vegetariánka. Nyní jsem ale rozhodnutá přejít k veganství. Uvažuji o tom už hodně dlouho a právě teď nastal ten zlom. Už jen psaní tohoto článku pro mě bylo dost těžké, natož přečíst si všechny ty hrůzy, které se dějí zvířatům ve velkochovech a v zemědělství. Samozřejmě o tom vím už dávno, ale člověk to jaksi podvědomě nechce vědět všechno, jaksi podvědomě se stále ujišťuje, že to ve skutečnosti není tak hrozné. Jenže realita je jinde.
Veselá kráva?
Realita je taková, že krávy jsou chovány ve chlévech v stísněných tmavých prostorách, někdy i na řetězu, a nikdy nespatří oblohu, nikdy se nedostanou na pastvu. Jsou chovány jen pro produkci mléka, a ačkoli by mohli žít i 20 let, dožívají se sotva 4, protože jsou přešlechtěny tak, aby vyprodukovali 10x více mléka, než je pro ně přirozené. To vede k mnoha infekcím a nemocem a příšernému utrpení. Každá kráva je neustále uměle oplodňována, přičemž je jí telátko násilně odebráno hned po porodu a navzájem se už nikdy nespatří. Věděli jste o tom, že zvíře vnímá své dítě stejně, jako člověk? Pro krávy a telátka je to neuvěřitelná psychická bolest. Krátce po porodu je kráva opět oplodněna. Její tělo něco takového nemůže dlouho zvládat, až nakonec podlehne nemoci nebo je odměnou za svou službu poslána na jatka.
Podobné je to s prasaty, které se tísní na jednom místě, hlava na hlavě, bez možnosti pohybu, bez možnosti normálního života.
Slepice na tom nejsou o moc líp. Jsou šlechtěny k rychlému růstu, takže po 72 hodinách od narození jsou zabity. Takové maso potom jíme, vyhnané maso, chemické maso. Hrůza čeká i maličké kohoutky, kteří jsou hned po vylíhnutí hromadně udušeni nebo zaživa rozdrceni, jelikož nekladou vejce, a jsou k ničemu. Jediné, co tedy zažijí po narození, je bolest a smrt.
Ano, kráva není jen kus masa, žádné zemědělské zvíře není jen kus masa, ono totiž žádné zvíře na svět nepřišlo s účelem sloužit člověku. Zvíře má svůj život a chce ho žít, stejně jako my. Jeho život nám nepatří.
Prasátko: "Opravdu mě musíš sníst?"
Podivujeme se nad tím, že jsou v Číně a Korey zabíjeni psi a kočky na maso, a přitom děláme to samé u nás jiným zvířatům. Prase je také živý tvor, který je schopný zažívat úplně stejně emoce, jako člověk. Cítí radost, smutek, silnou bolest, strach ze smrti, zoufalou nudu a stres. Prasata navazují pevná přátelství a ráda si hrají. Mnoho lidí dnes chová prasátka jako domácí mazlíčky, protože pochopili, že mají stejně výjimečnou osobnost, jako pes nebo kočka.
Bohužel jsme vychovaní v představě, že prasata, kuřata a krávy jsou jaksi méně důležití. Ačkoli tato zvířata vnímají svůj svět stejně jako my, vězníme je a zabíjíme po miliardách ročně, jen abychom je mohli sníst.
Takové zneužívání a utrpení zvířat existuje jen kvůli spotřebitelské poptávce. My ovšem máme možnost se na tom nepodílet. Já jsem si vybrala. Můžeme jíst pestrou rostlinnou stravu a být zdraví. Dnes je již dokázané, že veganská strava je mnohem zdravější a vyváženější, než strava živočišná. Existuje mnoho alternativ a náhrad živočišných produktů. Nemusíme se podílet na všech těch hromadných vraždách.
Chápu, že pro mnoho lidí je nepředstavitelné nejíst maso nebo vyřadit mléčné výrobky. I můj partner miluje maso, ale každým dnem si je více a více vědom, co vše se za konzumací masa skrývá. Každý krok může být prvním krůčkem k soucitnému životu. Každý krůček může vést k respektování života dalších bytostí. Každý krůček může vést k mírumilovné planetě.
Život za rtěnku
Stejně jsme na tom s kosmetikou či oblečením. Ačkoli platí v celé Evropě zákaz testování kosmetiky na zvířatech, bohužel ne všichni tento zákaz dodržují, a ne všude dochází ke kontrolám. Proto je nejlepší kupovat pouze kosmetiku s certifikátem HCS nebo Vegan. Jedině tak máte jistotu, že kvůli šamponu nebo řasence netrpělo a nezemřelo zvíře. Králík, myš, potkan, ale i kočka nebo pes. Kosmetika se testuje na různých zvířatech a takové zvíře zažívá neskutečné bolesti a utrpení. Řezání zaživa, pomalé umírání. Lze tomu zabránit. I netestovaná kosmetika je cenově dostupná. Vyzkoušejte Marks and Spencer, Freeman nebo Alverde. Dekortivní kosmetiku kupuji Essence. Nebo nakupujte stejně jako já přímo z obchodu s netestovanou kosmetikou: http//:stastnykralicek.cz
Ty jsi ale roztomilý králíček! Co kdybych tě stáhla z kůže?
Prosím, nekupujte ani pravou kožešinu. Nekupujte boty z pravé kůže, bundy, kabelky, peněženky… Vy byste chtěli být zaživa staženi z kůže, jen aby se z ní mohla vyrobit kabelka? Chtěli byste žít v miniaturních klecích, kálet a močit pod sebe na jedno a to samé místo, žít, abyste zemřeli pomalou, nehumánní smrtí? Pokud takový osud nepřejete ani liškám, činčilám, norkům a dalším zvířatům, nekupujte pravou kůži. A pozor, dnes je pravá kůže již cenově dostupná, proto se raději přesvědčte, že se jedná o umělou látku.
Musím zmínit i cirkusy. Další velká kampaň Svobody zvířat. Drezura divokých zvířat je nepřirozená a krutá. Věděli jste o tom, že zvíře jako tygr, lev nebo medvěd a další z cirkusu je týráno a bito, jen aby se naučilo nějaký ten kousek k pobavení publika? Nehledě na to, že takováto zvířata žijí v maličkých klecích, převážena z místa na místo? Nenavštěvujte cirkusy.
Pokud vám aspoň trochu záleží na zvířatech, zapojte se spolu se mnou.
Zvolte respekt. Zvolte soucit. Zvolte veganství.
Zdroj: Svoboda zvířat
TIP: Nevíte si s veganstvím či vegetariánstvím rady? Ráda vám poradím! Nebo zkuste navštívit velkou spoustu webů o veganství, najdete na internetu i velkou spoustu receptů!
A co patří mezi základní potraviny? Já miluju tempeh! Je naprosto dokonalý! Obsahuje víc bílkovin než maso! Stejně tak saitan nebo natto. Vyzkoušejte určitě také tofu! Úžasné jsou i tofu paštiky a pomazánky, rýžová a sojová mléka, rostlinné smetany, oříšková másla… na první pohled se může zdát vše dražší, ale je to jen o tom, jak si člověk rozvrhne svůj jídelníček.
Můj vlastní recept: Tempeh na smetaně s mrkví
Potřebujeme: tempeh uzený nebo smažený, 1 velká mrkev, olivový olej, pepř, rostlinná smetana, fazole
Očistíme a nakrájíme si mrkev a hodíme ji na pánev, chvíli restujeme na olivovém oleji. Mrkev okořeníme pepřem. Mezitím si nakrájíme půlku tempehu na kostičky, použijeme trošku pepře a hodíme k mrkvi. Můžeme přidat i fazole – buď z plechovky nebo předem uvařené. Prohřejeme, zakápneme sojovou omáčkou Tamari nebo Shoyu a zalijeme troškou rostlinné smetany. Hotovo. Podáváme s přílohou – jáhly, pohanka, rýže natural, brambory…
—————